چالش بزرگ صنایع سلولزی ( کاغذ سازی )

آرمان اساک ، حفظ منابع ابی را از چالشهای بزرگ صنایع کاغذ سازی میداند .

استفاده از آب در تمام صنایع  امری رایج بوده و بدون حضور این ماده حیاتی ، انجام فعالیتهای صنعتی غیر ممکن خواهد بود. از انجا که آب حلال خوبی است در طی تماس با مواد، آنها را در خود حل کرده و همچنین قادر است مواد معلق ریز و نامحلول را نیز با خود حمل نماید. به همین دلیل در آب مصرف شده هر فرآیند صنعتی تغییراتی حاصل می شود که ممکن است فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی باشد. یکی از صنایعی که به میزان قابل توجهی نیاز به مصرف اب دارد کارخانه های تولید کاغذ هستند . پساب این صنایع دارای COD و سمیت بالایی می باشند و تخلیه آنها، مقادیر زیادی آلاینده های مضر وارد محیط زیست می نماید. این مسایل ضرورت تصفیه پساب ها پیش از تخلیه به رودخانه یا محیط زیست را معین می کند .
برای طی فرایند تصفیه فاضلاب ناشی از کارخانه کاغذ سازی مراحل آشغالگیر مکانیکی، خنثی سازی، تصفیه بیولوژیکی (هوازی و بی هوازی)،انعقاد و لخته سازی و فیلتراسیون می بایست طی شود.شدت آلودگی ها و اهمیت حفظ اکوسیستم طبیعی، لزوم بررسی جدی تر در مورد تصفیه پساب های کاغذسازی را روشن می کند. برای تولید یک تن کاغذ نیاز به ۴ الی ۹ متر مکعب اب نیاز است و مصرف بالای اب در تولید کاغذ هزینه های زیادی را می طلبد و از طرفی کمبود اب در بعضی از مناطق ، ضروزت برگشت اب برای استفاده مجدد را ضروری مینماید . کاهش مصرف آب در صنایع از هر طریقی  که امکان پذیر باشد منافع فراوانی را هم برای خود صنعت و هم برای جامعه و اقتصاد کشور در بر خواهد داشت.

تجهیزات تصفیه اب و پسماندها

روشها و تجزیه تحلیل تصفیه اب و پسماندها 

تصفیه اب و پسماندها
هرروزه با پیشرفت روزافزون تکنولوژی ، تکنیک های پیشرفته ای برای تصفیه فاضلاب های صنعتی ارائه می شود که اکثر این روش ها امروزه به صورت ترکیبی از روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است که در این صورت به ترتیب به آن ها تصفیه مقدماتی، ثانویه و نهایی اطلاق می شود. برای انتخاب سیستم تصفیه مناسب، پس از بررسی کامل مقررات زیست محیطی و شناسایی نوع و میزان آلاینده و مشخصات فاضلاب ورودی و پساب خروجی، اهداف تصفیه مشخص می شود . با مطالعات گوناگون ، مفهوم بهبود ، مفهوم طراحی ، ارزیابی پیشنهادها ، ارزیابی مفهوم اجراء ، ارزیابی ظرفیت قابل دسترس با توجه به تغییرات برنامه ریزی شده اجزای بخش خمیرسازی ویا افزایش ظرفیت تولید. ارزیابی شیوه های جدید با در نظر گرفتن تناسب آنها با کار ، امنیت کاربردی و هزینه های عملی قابل انتظار اشکار شده و با توجه به آن روش مناسب یا ترکیبی مطلوب از آن ها برگزیده می شود.

تجهیزات تصفیه پسماندها و لجن

فیلتر خلاء دیسکی (Vacuum Disk Filter) :
یکی از انواع فیلتر های خلاء، فیلتردیسکی می باشد که اساس عملکرد آن طبق قرارگیری دیسک های متعدد در داخل محفظه چرخان است. دیسک ها از کنار هم قرارگرفتن چند پدال تشکیل می شود . در این گونه فیلترها عملکرد فیلتراسیون با حجم بسیار بالا و در یک فضای کم و فشرده انجام می پذیرد. فیلتر دیسکی قادر به فراهم کردن سطح فیلتراسیون بین ۱/۸ تا ۳۱۵ متر مربع بر اساس سایز و تعداد دیسک ها می باشد. جنس صفحات فیلتر دیسکی می تواند از جنس پارچه یا سرامیک باشد. فیلتر دیسکی شامل؛ صفحات سرامیکی یا پارچه ای، شاسی اصلی، همزن، سیستم خلاء، سیستم تمیز کننده و کنترل کننده می باشد. فیلتر دیسکی سرامیکی خلاء یک دستگاه کاملا اتوماتیک می باشد با سوراخ های در حد میکرومتر که می تواند با مکش خلاء ذرات جامد را از مایع جدا کند . عملکرد فیلتر های دیسکی به این ترتیب می باشد که دوغاب در مخزن باعث ایجاد یک لایه کیک بواسطه فشار خلاء روی پارچه یا سطح سرامیک می شود و مایع به درون شیر توزیع کننده وارد شده و به سمت خارج تخلیه می شود. مرحله بعد می تواند شستشو باشد که در آن آب روی کیک فیلتر اسپری می شود. در مرحله بعد کیک تحت فشار خلاء آبگیری می شود. در مرحله تخلیه از یک کاردک روی بخشی که تحت خلاء قرار نگرفته، استفاده می شود. صفحات فیلتر در آخرین مرحله با آب تحت فشار شسته می شوند.بعد از یک دوره خاص صفحات سرامیکی با التراسونیک و اسید رقیق شسته می شوند تا بازدهی خود را از دست ندهند.
حفظ منابع ابی و تصفیه اب و مبارزه با پسماندها و حفظ محیط زیست با توجه به رعایت مسائل اصولی از بزرگترین چالشهای صنایع سلولزی است .بنابر این ما برای رفع این معضل با بزرگترین و معتبرترین شرکتهای دانش بنیان داخلی و اروپایی برای فائق امدن بر این مشکل بزرگ وارد همکاری شده ایم و شما میتوانید از این فرصت کمال استفاده را ببرید .

به این ترتیب شما بیش ازپیش منابع اب را ذخیره وهزینه را پس انداز میکنید.

فهرست